Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

"Νοιάζομαι για το Δήμο μου, μαθαίνω για το Δήμο μου": Συνέντευξη από το Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδη


                                                                           του Άρη Αθανασιάδη και της  Ρεβέκκας Βουλτσινού






Στα πλαίσια του Ομίλου Δημοσιογραφίας του Π.Π. ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας τη Δευτέρα 1η
Δεκεμβρίου του 2014, ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδης μας παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με το έργο, τη δραστηριοποίηση του Δήμου σε θέματα που σχετίζονται με τη νεολαία, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Τον επισκεφθήκαμε στο χώρο του δημαρχείου Νεαπόλεως και τον ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας με ανυπόκριτο σεβασμό για τον πολύτιμο χρόνο, την αστείρευτη έμπνευση του, τη φιλοξενία του αλλά και για τις ειλικρινέστατες απαντήσεις του!


Η συνέντευξη:

Δημοσ.1- Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε αρχικά που δεχτήκατε να μας φιλοξενήσετε στο χώρο του Δημαρχείου και να έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί σας. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε καταρχήν τι σας ώθησε στην ενασχόλησή σας με τα της πόλης και τα κοινά του δήμου μας;

Σ. Δανιηλίδης - Από παλιότερα ακόμη και στα σχολικά μου χρόνια θυμάμαι ότι είχα μια τάση για ενασχόληση με το πολιτικό γίγνεσθαι. Κύριοι λόγοι για να ασχοληθώ με τα κοινά, αποτέλεσαν η αγάπη μου για τη δημοκρατία, την ευημερία του δήμου, τη δικαιοσύνη, τη βελτίωση του δημοτικού βίου και την εύρυθμη λειτουργία του. 
Δημοσ.1- Πιστεύετε ότι ο Δήμος Νεάπολης Συκεών χρειάζεται αλλαγές βελτίωσης και αν ναι ποιες είναι οι βασικότερες;


Σ. Δανιηλίδης -Γίνονται αλλαγές βελτίωσης! Είμαστε ο πιο υγιής δήμος οικονομικά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε πάνω από 25.000.000 ευρώ στο ταμείο .Έχουμε αποπληρώσει όλα τα δάνεια και τα χρέη που έπρεπε και κάνουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων. Λόγου χάρη, ανακατασκευάστηκε το γήπεδο του Στρεμπενιώτη -  αυτό είναι ένα μεγάλο έργο 3.000.000 ευρώ - από το ταμείο του δήμου. Αυτό το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή των κερκίδων, την τοποθέτηση σκέπαστρου, την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων, την κατασκευή δημοτικού αναψυκτηρίου, την ανακατασκευή των γηπέδων (πέντε επί πέντε και επτά επί επτά) και την τοποθέτηση καινούργιου υπερσύγχρονου πλαστικού ταρτάν με προδιαγραφές ολυμπιακών αγώνων.




Δημοσ.1- Γνωρίζουμε ότι είστε ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους, από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς στους δημότες, θα μπορούσατε να μας πείτε το μυστικό της επιτυχίας σας;

Σ. Δανιηλίδης -Αυτό είναι ένα αίσθημα το όποιο νιώθω κάθε φορά, κι ακόμη περισσότερο μετά τις εκλογές, γιατί όντως είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα να σε εμπιστεύεται ο λαός του δήμου για έκτη συνεχόμενη τετραετία. Αυτό, για όσους θέλουμε να έχουμε αίσθημα ευθύνης και αίσθημα καθήκοντος, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες υποχρεώσεις, δημιουργεί ακόμα περισσότερα καθήκοντα και νιώθω καθημερινά το βάρος ότι αυτός ο κόσμος που μου δείχνει την αγάπη του και την εμπιστοσύνη του, τόσο απλόχερα, πρέπει να κάνουμε και τα αδύνατα δυνατά για να τον ικανοποιήσουμε, για αυτό πασχίζουμε νυχθημερόν. Βέβαια, δεν μπορεί να τα καταφέρνει όλα μόνος του ο δήμαρχος. Ο δήμαρχος  πρέπει να καταφέρνει κάθε μέρα με τη δουλειά, το πάθος του, την εντιμότητα, τις γνώσεις του, να εμπνέει και να εμψυχώνει όλους τους συνεργάτες του Δήμου.


Δημοσ.2- Ειδικά για το Πειραματικό Σχολείο Νεάπολης έχει προβλεφτεί εδώ και χρόνια να μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί και η προηγούμενη τοπική αυτοδιοίκηση. Ως προς την ανέγερση νέου κτηρίου υπάρχει σχέδιο από το δήμο, γνωρίζουμε ότι έχετε προγραμματίσει την ανέγερση διδακτηρίου, όπου θα στεγαστεί πρότυπο πειραματικό Δημοτικό, Γυμνάσιο & Λύκειο. Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα;


Σ. Δανιηλίδης-Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτόμαστε ως δήμος από πολλούς άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Κατ’ αρχήν, έχουμε προβλέψει έναν μεγάλο χώρο κάτω από το επταπύργιο, στην περιοχή του τομέα τειχών και στον οποίο θέλουμε να χτιστεί πειραματικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Βέβαια δεν ξέρω αν η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών σχολείων θα θέλει να κλείσει τις μονάδες που υπάρχουν εδώ και να μετεγκατασταθεί όλη η δομή αυτή εκεί. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος λόγω της αγοράς των οικοπέδων, καθώς τα οικόπεδα είναι ιδιωτικά και υπάρχουν δυσκολίες. Είμαστε στο 90% του προγράμματος αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, γιατί μέσα σε αυτό το χώρο υπάρχουν διάσπαρτα ιδιωτικά οικόπεδα. Δεν περιμένουμε όμως να τελειώσουμε την αγορά όλων τους και μετά να ξεκινήσουμε, ήδη έχουμε προωθήσει, σε συνεργασία με τα πειραματικά σχολεία και με το πανεπιστήμιο, προσχέδια και πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να μας προτείνουν αρχιτεκτονικά σχέδια. Μετά θα ολοκληρώσουμε τα στατικά και τα ηλεκτρολογικά και παράλληλα θα ψάχνουμε χρηματοδότηση .



Δημοσ.2- Εάν κλείσετε τα μάτια σας και σκεφτείτε το παρελθόν, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να είχατε αλλάξει, όσον αφορά στις αποφάσεις που πήρατε σε σχέση με την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;
Σ. Δανιηλίδης
Όχι, πάλι θα ήθελα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι το μεράκι μου, είναι η αγάπη μου, για αυτό όσες φορές μου προτάθηκαν άλλες δελεαστικές θέσεις ευθύνης, είτε κυβερνητικές, είτε πολιτικές, είτε άλλου είδους δραστηριότητες, τις απέρριψα ασυζητητί, δεν ήθελα και δεν θέλω να εγκαταλείψω τον τόπο μου. Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την τοπική αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι για να γίνουμε νομάρχες, περιφερειάρχες, βουλευτές, υπουργοί ,διοικητές κρατικών οργανισμών και άλλων υπηρεσιών. Αυτό το πράγμα ο κόσμος το καυτηριάζει. 



Δημοσ.2- Γνωρίζουμε ότι το σχολείο μας και εσείς προσωπικά, έχετε δρομολογήσει ένα σύμφωνο συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού, περιβαλλοντικά και επιμορφωτικά προς όφελος των δημοτών, για αυτό θα θέλαμε να σας προτείνουμε να συμμετάσχετε στη διοργάνωση της πολιτιστικής επίσκεψης του σχολείου μας στην Τεργέστη την Άνοιξη και στην αδελφοποίηση με το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού, μιας και η Τεργέστη έχει δραστήριο ελληνικό στοιχείο και πλούσιο ιστορικό παρελθόν.

Σ. Δανιηλίδης-Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η ιδέα και βέβαια η πρόσκληση, και σας ευχαριστώ. Μακάρι να έχω χρόνο και να έρθω μαζί σας! Έχω επισκεφθεί στο παρελθόν την Τεργέστη. Έχει πολλή μεγάλη ελληνική ιστορία και έντονα τα σημάδια του ελληνικού πολιτισμού, όπως και ανεπτυγμένη την ελληνική επιχειρηματικότητα. Μπράβο σας για την πρωτοβουλία!





Δημοσ.2- Τέλος, θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στους μαθητές του Δήμου Νεαπόλεως και στους μαθητές του Π.Π. ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ. 
Σ. Δανιηλίδης-Το μήνυμα είναι να ζείτε! Να μην περνάει η ζωή κάτω από τα χέρια σας και κάτω από τα πόδια σας. Να μορφώνεστε με την μεγαλύτερη προίκα που έχουμε να σας ετοιμάσουμε εμείς οι γονείς και η οποία είναι η καλή σας μόρφωση. Θέλω να είστε καλοί με τα μαθήματα αλλά εκτός από αυτό, να ασχολείστε με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης, να ασχοληθείτε με το δήμο μας. Το ποιο σωστό και το ποιο υγιές, είναι η τοπική αρχή να αποτελείται με τα ποιο μυαλωμένα και τα δραστήρια παιδιά του τόπου. Τέλος, να μην παρασύρεστε από
κανένα, να ψάχνετε και να αγωνίζεστε με σωστό τρόπο για τα δικά σας προβλήματα.

Δημοσιογράφος 1: Βουλτσινού Ρεβέκκα
Δημοσιογράφος 2: Αθανασιάδης Άρης

Απόσπασμα από τη συνέντευξη εδώ: 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου