Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Κανείς δεν είναι μόνος



Με τον όρο “εθελοντισμός” εννοούμε  την ανάληψη πρωτοβουλιών από άτομα που λειτουργούν συνήθως ομαδικά, με απώτερο στόχο τη συμβολή στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Στις μέρες μας, σ’ έναν κόσμο που τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται και μεταλλάσσονται, το κράτος και οι μηχανισμοί του αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν με επιτυχία και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επίλυσής τους. Έτσι, το κίνημα του εθελοντισμού έχει πλέον αποκτήσει μία ιδιαίτερη δυναμική, εξαπλώνεται διαρκώς σε παγκόσμια κλίμακα, αποκτώντας νέα μέλη και αναπτύσσει μία πολυποίκιλη δράση.
          Εθελοντικές ομάδες σήμερα ασχολούνται ανιδιοτελώς με την παροχή υλικής βοήθειας και περίθαλψης σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, όπως πρόσφυγες, μετανάστες, θύματα πολέμου, τριτοκοσμικές χώρες, καθώς και πληγέντες από φυσικά φαινόμενα. Επιπλέον, πολλοί είναι οι εθελοντές αιμοδότες, αλλά και οι οικολόγοι και φιλόζωοι, που αναλαμβάνουν οικειοθελώς πρωτοβουλίες, όπως αναδασώσεις περιοχών, καθαρισμό παραλιών και προστασία ζώων.
          Κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εθελοντικές, οργανώσεις της εποχής μας, είναι οι “Γιατροί χωρίς σύνορα”, η “Διεθνής Αμνηστία”, ο “Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός”, το “Χαμόγελο του παιδιού”, η “UNICEF” και η “GREENPEACE
          Οι διαστάσεις που έχει πάρει αυτό το κίνημα δεν είναι τυχαίες. Η αξία του εθελοντισμού είναι αναμφίβολα μεγάλη. Αρχικά, προωθεί την ειρήνη και την αλληλεγγύη και ενδυναμώνει την διάθεση για αυτοθυσία και ανθρωπισμό. Ακόμη, προάγει τη συνεργασία και την ομαδικότητα, καθώς επίσης αποτελεί αφορμή για γνωριμία και σύναψη σχέσεων με άλλους ανθρώπους. Συνεπώς, συμβάλλει και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Τέλος, αναδεικνύει τους κοινούς στόχους και τα κοινά οράματα των ανθρώπων έναντι του ατομικού συμφέροντος.
          Είναι, επομένως, αναμφισβήτητο ότι ο εθελοντισμός αποτελεί ανάγκη του καιρού μας. Στη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο και είναι το μέσο για έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο χαμόγελα, αγάπη και ευτυχία.

Συντάκτρια άρθρου
Ερμείδου Αικατερίνη
Β1 Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου