Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Η ιστορική πορεία του διαστημόπλοιου ''ROSETTA''



γράφει ο Ευάγγελος Σταμλακός


Η αποστολή Rosetta της ESA έχει σκοπό τη μελέτη του κομήτη Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο. Η αποστολή ενδέχεται να αποφέρει σημαντικά ευρήματα για τον τρόπο προέλευσης του ηλιακού μας συστήματος. Αποτελείται από δύο στοιχεία, τη ρομποτική διαστημοσυσκευή Ροζέττα και τη συσκευή προσεδάφισης Φίλαι.
Το κυρίως διαστημόπλοιο διέθετε 12 επιστημονικά εργαλεία με τα οποία έκανε την χαρτογράφηση του κομήτη, ενώ ο προσεδαφιστής διέθετε 9 εργαλεία. Η Ροζέττα εκτοξεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2004 από την διαστημική βάση της ESA  στην Γαλλική Γουιάνα. Τον Σεπτέμβριο του 2008 η Ροζέττα πέρασε από τον αστεροειδή 2867 Στέινς, και τον Ιούλιο του 2010 από τον αστεροειδή 21 Λουτησία.


Στις 6 Αυγούστου 2014, η Ροζέττα έφτασε στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. Στις 12 Νοεμβρίου 2014, το Φίλαι, μετά από κάθοδο 7 ωρών, προσεδαφίστηκε στον κομήτη. Δυστυχώς, έπεσε σε μία απόκρημνη χαράδρα με βράχια. Έτσι, υπάρχουν πιθανότητες να αποσχιστεί από τον κομήτη και να χαθεί στο διάστημα.
 

Το διαστημόπλοιο διαθέτει ενεργειακά πάνελ, τα οποία δεσμεύουν τις ακτίνες του ήλιου. Το ρομπότ λειτουργεί με μία μπαταρία διάρκειας 60 ωρών και οι ηλιακοί συλλέκτες που το τροφοδοτούν δεν αντέχουν για πολλές ώρες, αφού βρίσκεται σε σκιά ανάμεσα σε βράχια. Έτσι, το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου η μπαταρία σταμάτησε να λειτουργεί και πλέον δεν υπάρχει επικοινωνία με το ρομποτικό μηχάνημα. Οι επιστήμονες ωστόσο, έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την αποστολή και αναμένουν την φόρτιση των μπαταριών για την πλήρη εξερεύνηση του κομήτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου