Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Επίσκεψη στο Παιδικό Χωριό SOS

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω στην κορυφή του Φιλύρου, σ’ ένα τόπο ξερό, πετρώδη και κακοτράχηλο, όμως με μια υπέροχη θέα, «φύτρωσε» ξαφνικά μια μικρή, χρωματιστή πολιτεία: Το πρώτο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό». Στις 23 Δεκεμβρίου του 2015 οι μαθητές του Π.Π. ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας μαζί με τους καθηγητές τους Ξ. Αλμπανάκη, I. Πετράκη και Γ. Στουγιαννούδη είχαν τη χαρά να επισκεφθούν το Παιδικό Χωριό SOS στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και να προσφέρουν αναμνηστικά δώρα. 

 Ο ρόλος και η αξία του Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο είναι μια μεγάλη οικογένεια που αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά και τα οδηγεί στην κοινωνική ανάπτυξη.  Μία ομάδα εθελοντών, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Επίσκοπο Θερμών Δημήτριο, ξεκίνησε το έργο με καρδιά γεμάτη αγάπη και θέληση για προσφορά.

 Σκοπός του ΕΠΧ είναι να προσφέρει στέγη και σωστή ανατροφή σε ελληνόπουλα που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ ένα από τα βασικά μελήματα είναι να αποφευχθεί η ιδέα της ιδρυματοποίησης. Ουσιαστικός στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού και του προτύπου της οικογένειας, ως το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Κάτω από αυτό το σκεπτικό επιδιώκεται η πρακτική και ψυχική στήριξη της φυσικής, νοητικής και κοινωνικής ένταξης των παιδιών που έχουν στερηθεί την υγιή οικογενειακή βάση. Στη θέση της το Παιδικό Χωριό θέλει να προτείνει μία μεγάλη οικογένεια, βασισμένη στις αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσης από τη μία, και της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας.

Το ΕΠΧ βρίσκεται σε ένα λόφο στο Φίλυρο. Σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί άτυπα από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχουν ήδη χτιστεί 8 σπίτια και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων. Σε αυτά διαμένουν συνολικά 40 παιδιά, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι αυτή τη στιγμή 12 ετών. Πρόκειται για παιδιά εγκαταλελειμμένα, ή από προβληματικές ή άπορες οικογένειες, ή ορφανά. Τα παιδιά μένουν σε ξεχωριστά σπίτια χωρητικότητας 6-8 παιδιών καθένα, με μία «μητέρα» και μία «θεία» (έμμισθοι υπάλληλοι), πηγαίνουν σχολείο στο Δημοτικό του Φιλύρου, και γενικώς καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτύξουν φυσιολογική ζωή, με εξωσχολικές επίσης δραστηριότητες.





Προτιμήσαμε να βγούμε έξω αντί να κάνουμε μία χριστουγεννιάτικη γιορτή και να βρεθούμε μαζί με ανθρώπους που προσφέρουν απ' τον προσωπικό τους χρόνο και δίνουν μαθήματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους. Προηγουμένως οι μαθητές είχαν ενημερωθεί για την ιστορία του Παιδικού Χωριού SOS  και τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα παιδιά κάνανε χριστουγεννιάτικες κάρτες τις οποίες προσφέρανε αργότερα και γράψανε τα δικά τους μηνύματα ζωής. Οι ανάγκες του Παιδικού Χωριού είναι πολλές και συνεχώς αυξάνονται. Οι άνθρωποι εκεί όμως πιστεύουν ότι, με τη βοήθεια του Θεού και τη δική μας συμπαράσταση θα συνεχίσουνε το έργο τους.