Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Μικροί «δημοσιογράφοι»… εν δράσει από την Εφημερίδα "Αυριανή"


 Ευχαριστούμε θερμά την εφημεριδα "Αυριανή" http://avriani.net/ για την στήριξη στον Όμιλο του σχολείου μας και ιδιαιτέρως την κ. Δ. Μιχελάκη υπεύθυνη του τμήματος Π.Ε της Δ/νσης Β/θμας εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης  για την ενθάρρυνση της και τις πολύτιμες συμβουλές σε όλες τις προσπάθειες μας.

Το σχολικό έτος 2014-2015 λειτουργεί στο Π.Π.ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας Όμιλος Δημοσιογραφίας με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κ. Ξανθή Αλμπανάκη. Στο όμιλο συμμετέχουν όλοι όσοι σκέφτονται αδέσμευτα και επιθυμούν να παρουσιάσουν μία αληθινή και πρωτότυπη είδηση και να λειτουργήσουν συλλογικά. Οι μαθητές γνωρίζουν τις νέες μορφές δημοσιογραφίας και τη σχέση των τεχνολογιών με αυτήν. Έρχονται σε επαφή με ανθρώπους των ΜΜΕ και επαγγελματίες δημοσιογράφους με πείρα στο αντικείμενό τους και μαθαίνουν πώς «στήνεται» ένα φύλλο εφημερίδας ή ένα δελτίο ειδήσεων. Καρπός της δουλειάς τους είναι η έκδοση του δικού τους περιοδικού με τίτλο: «Οι ΈμΠειροι». Οι μαθητές πήραν αποκλειστικές συνεντεύξεις και έκαναν ρεπορτάζ λειτουργώντας ως αληθινοί ρεπόρτερ με κώδικα δεοντολογίας δίνοντας το δικό τους προσωπικό ύφος στα άρθρα.
 Δημοσιεύτηκε: 25 Ιανουαρίου 2015 στις 5:28 μμ

Μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε...



Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

1o Τεύχος/Ιανουάριος 2015 "Οι ΈμΠειροι"

Καλοτάξιδο!

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

"Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον"

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των oμίλων "Δημοσιογραφίας" και "Γλώσσας και Ρητορικής" του σχολείου μας ενταχθήκαμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στο δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον" που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές, τους συμπολίτες μας και τους πολίτες του κόσμου γύρω από θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Προστασία της φύσης http://eepf.gr/el
Νέοι Δημοσιογράφοι http://www.youngreporters.org/ 

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Η ιστορική πορεία του διαστημόπλοιου ''ROSETTA''



γράφει ο Ευάγγελος Σταμλακός


Η αποστολή Rosetta της ESA έχει σκοπό τη μελέτη του κομήτη Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο. Η αποστολή ενδέχεται να αποφέρει σημαντικά ευρήματα για τον τρόπο προέλευσης του ηλιακού μας συστήματος. Αποτελείται από δύο στοιχεία, τη ρομποτική διαστημοσυσκευή Ροζέττα και τη συσκευή προσεδάφισης Φίλαι.
Το κυρίως διαστημόπλοιο διέθετε 12 επιστημονικά εργαλεία με τα οποία έκανε την χαρτογράφηση του κομήτη, ενώ ο προσεδαφιστής διέθετε 9 εργαλεία. Η Ροζέττα εκτοξεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2004 από την διαστημική βάση της ESA  στην Γαλλική Γουιάνα. Τον Σεπτέμβριο του 2008 η Ροζέττα πέρασε από τον αστεροειδή 2867 Στέινς, και τον Ιούλιο του 2010 από τον αστεροειδή 21 Λουτησία.


Στις 6 Αυγούστου 2014, η Ροζέττα έφτασε στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. Στις 12 Νοεμβρίου 2014, το Φίλαι, μετά από κάθοδο 7 ωρών, προσεδαφίστηκε στον κομήτη. Δυστυχώς, έπεσε σε μία απόκρημνη χαράδρα με βράχια. Έτσι, υπάρχουν πιθανότητες να αποσχιστεί από τον κομήτη και να χαθεί στο διάστημα.
 

Το διαστημόπλοιο διαθέτει ενεργειακά πάνελ, τα οποία δεσμεύουν τις ακτίνες του ήλιου. Το ρομπότ λειτουργεί με μία μπαταρία διάρκειας 60 ωρών και οι ηλιακοί συλλέκτες που το τροφοδοτούν δεν αντέχουν για πολλές ώρες, αφού βρίσκεται σε σκιά ανάμεσα σε βράχια. Έτσι, το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου η μπαταρία σταμάτησε να λειτουργεί και πλέον δεν υπάρχει επικοινωνία με το ρομποτικό μηχάνημα. Οι επιστήμονες ωστόσο, έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την αποστολή και αναμένουν την φόρτιση των μπαταριών για την πλήρη εξερεύνηση του κομήτη.